کنفرانس خبری اداره هوانوردی ملکی قبل از ظهر امروز در مرکز اطلاعات و رسانههای حکومت برگزار شد. در این کنفرانس، داکتر محمدقاسم وفایی زاده، رئیس عمومی اداره هوانوردی ملکی، کپتان احمد جاوید شهریار، معین عملیاتی این اداره، جنرال سید عمر صبور، رئیس عمومی میدان هوایی بینالمللی حامد کرزی، بشیر احمد رئوفی، رئیس عمومی میدانهای هوایی و تعداد دیگر از روسا و کارمندان اداره هوانوردی ملکی حضور داشتند.
داکتر محمدقاسم وفایی زاده رئیس عمومی اداره هوانوردی ملکی در این کنفرانس در مورد فعالیتها، دستاوردها و مشکلات سکتور هوانوردی بهتفصیل صحبت کرد. رئیس اداره هوانوردی ملکی از تعداد پروازهای انجامیافته در دوران قرنطین آغاز نمود. وی گفت، شرکتهای هوایی داخلی از آغاز قرنطین تا به امروز، طی 222 پرواز داخلی در حدود 44 هزار مسافر را از یک ولایت به ولایت دیگر انتقال داده است. همچنین در این مدت، 412 پرواز خارجی صورت گرفته است که طی آن بیش از 75 هزار مسافر از کشورهای خارجی که در اثر شیوع ویروس کرونا و متوقف شدن پروازهای خارجی در کشورهای خارجی گیر ماندهاند به کشور انتقال دادهشده است.
رئیس اداره هوانوردی ملکی افزود، در نیمه سال اول مالی 1399، 342 تُن کارگو که شامل صادرات تولیدات داخلی کشور میشود به کشورهای مختلف انتقال دادهشده است. همچنین از طریق دهلیزهای هوایی، بیش از 3251 اموال تاجران کشور به کشورهای مانند عربستان سعودی، هندوستان، دبی، ترکیه و از طریق ترکیه به کشورهای اروپایی انتقال دادهشده است.
داکتر محمدقاسم وفایی زاده گفت، از حدود شش ماه بدین سو، انتشار ویروس کرونا روند عادی امور کشورهای جهان را برهم زده و باعث سراسیمگی جهانیان گردیده است که نهتنها خطرات جانی؛ بلکه زیانهای گزاف مالی را نیز به بار آورده است. اداره هوانوردی ملکی افغانستان، منحیث یکی از عمدهترین نهادهای عایداتی کشور نیز از این امر مستثنا نبوده و دچار کسر عواید هنگفتی طی ماههای اخیر گردیده است.
وی تصریح کرد؛ اداره هوانوردی ملکی مبلغ هنگفتی را بابت اخذ فیس ماهوار از شرکتهای هوایی و مستاجرین تحصیل مینماید که به خزانه ملی واریز میگردد. از آغاز شیوع ویروس کرونا الی اخیر ماه جون 2020 جمعاً مبلغ بیش از 40 میلیون دالر امریکایی کسر عایداتی را این اداره متحمل شده است. وی گفت، عواید نیمه اول سال مالی 1399 این اداره، در مقایسه با زمان مشابه آن در سال 1397، 10 میلیون و 4 میلیون دالر در سال 1398 کسر داشته است. رئیس اداره هوانوردی ملکی در مورد متضرر شدن شرکتهای هوایی داخلی (کام ایر و آریانا) در اثر بحران ویروس کرونا و متوقف شدن پروازها گفت، بر اساس گزارش شرکتهای هوایی داخلی، از زمان شیوع ویروس کرونا تا حال شرکتهای داخلی ما نزدیک به 30 میلیون دالر زیان مالی دیدهاند.
داکتر محمدقاسم وفایی زاده در ادامه سخنانش در مورد دستاوردها و کارکردهای این اداره در مورد ضبط اموال ممنوعه اشاره نموده و گفت، اداره هوانوردی ملکی در چهار میدان هوایی بینالمللی کشور، در سالهای 1398 و 1399 اموال ممنوعه و غیرقانونی را به پیمانه زیادی کشف و ضبط نموده است که در سال 1398 از پروازهای داخلی و خارجی در میدان هوایی بینالمللی حامد کرزی 270 هزار گرام طلا، بیش از 600 هزار پول نقد دالر آمریکایی و 288 گرام مواد مخدر کشف و ضبطشده است؛ در میدان هوایی مولانا جلالالدین محمد بلخی در حدود 85 هزار گرام طلا، 17.5 میلیون دالر پول نقد و 223 گرام مواد مخدر؛ در میدان هوایی بینالمللی احمدشاه بابا 22 هزار گرام طلا، 2 میلیون دالر پول نقد و 25 کیلو گرام مواد مخدر و در میدان هوایی بینالمللی هرات در حدود 437 هزار گرام طلا، 1.3 میلیون پول نقد و 466 گرام مواد مخدر کشف و ضبط گردیده است؛ اما وی افزود، در سال 1399 به گونه مجموعی از پروازهای داخلی و بینالمللی در میدان هوایی بینالمللی حامد کرزی، 5 هزار گرام طلا، 2500 دالر پول نقد و 22 هزار گرام مواد مخدر؛ در میدان هوایی بینالمللی مولانا جلالالدین محمد بلخی 801 گرام طلا، 400 هزار دالر آمریکای پول نقد و 88 گرام مواد مخدر؛ در میدان هوایی بینالمللی هرات 37 گرام طلا و در میدان هوایی بینالمللی احمدشاه بابا در حدود 744 گرام طلا، 43.5 میلیون دالر آمریکایی پول نقد و 4 هزار گرام مواد مخدر کشف و ضبط گردیده است.
رئیس عمومی اداره هوانوردی ملکی، با اشاره به مقروضیت شرکتهای هوایی گفت که این شرکتها بیش از 30 میلیون دالر از اداره هوانوردی ملکی و دولت افغانستان بدهکار میباشند که تا هنوز آن را پرداخت نکردهاند. وی افزود که بر اساس فیصله نهادهای عدلی و قضایی، به این شرکتها سه ماه فرصت دادهشده است تا مقروضیت های شان را پرداخت نمایند.
داکتر محمدقاسم وفایی زاده در ادامه سخنانش در مورد معیاری سازی سکتور هوانوردی ملکی جهت بیرون شدن از لیست سیاه اتحادیه اروپا اشاره نموده و گفت تا هنوز کارهای قابلملاحظهای در این زمینه انجامشده و با تطبیق معیارهای مصونیتی شرکتهای هوایی داخلی ما نسبت به گذشته در وضعیت خوبی قرار دارند. وی افزود شرکت هوایی کام ایر مدت هفت سال در لیست سیاه امارات متحده عربی قرار داشت؛ ولی بعد از هفت سال قرار است به این زودیها این شرکت از لیست سیاه امارات متحده عربی بیرون شود و فعلاً پروسه برای خروج از لیست سیاه این شرکت جریان دارد و در روزهای آینده این پروسه تکمیل میشود. وی افزود درگذشته نمره معیاری شرکت هوایی آریانا در صفا رمپ انسپکشن 9.7 بود و نمره معیاری شرکت هوایی کام ایر بالاتر از 7.5 بود؛ اما فعلاً در آخرین تفتیش (صفا رمپ انسپکشن) که 64 کشور عضویتشان را دارد، نمره معیاری آریانا 2.3 شده و از کام ایر 0.99 شده، درحالیکه استندرد اتحادیه اروپا 2 است؛ به همین جهت امارات متحده عربی تصمیم گرفته است که شرکت هوایی کام ایر را از لیست سیاه خارج کنند.
رئیس اداره هوانوردی ملکی در قسمت از سخنانش در مورد سرتیفیکیشن (صدور تصدیقنامه) میدانهای هوایی بینالمللی کشور و انتقال مسئولیتهای میدانهای هوایی کشور از نیروهای حمایت قاطع به اداره هوانوردی ملکی کشور اشاره نموده و گفت، بر اساس تصمیم سازمان ایکاو، باید میدانهای هوایی بینالمللی تا آخر سال 2020 سرتیفای شود. وی با اشاره به انتقال مسئولیتهای میدان هوایی کشور گفت، پروسه انتقال مسئولیتهای میدانهایی هوایی آغازشده و قرار است مسئولیتهای باقیمانده چهار میدان هوایی بینالمللی کشور به شمول میدان هوایی جلالآباد، از ناتو به اداره هوانوردی ملکی و دولت افغانستان انتقال یابد که این پروسه در قدم اول از میدان هوایی بینالمللی احمدشاه بابا و میدان هوایی جلالآباد آغاز میگردد.
در این کنفرانس خبری، جنرال سید عمر صبور، رئیس عمومی میدان هوایی بینالمللی حامد کرزی، گفت که فعالیتها برای تطبیق ماستر پلان اداره هوانوردی ملکی در این میدان شروعشده و روی معیاری سازی این میدان هوایی کار جریان دارد. وی تصریح کرد که برای معیاری سازی میدان هوایی بینالمللی حامد کرزی و آوردن اصلاحات در میدان هوایی متذکره طبق هدایات رئیس اداره هوانوردی ملکی تلاش نموده و به همین منظور تمام نهادهای این میدان در جلسات ریاست میدان، حضور مییابند و گزارشهایشان را ارائه مینمایند. جنرال سید عمر صبور افزود، تمام توصیههای صحی وزارت صحت عامه در میدان هوایی بینالمللی حامد کرزی رعایت میگردد و بر علاوه فعالیت یک کلینیک صحی، 24 داکتر در سه شفت به خاطر جلوگیری از شیوع ویروس کرونا از طریق ترانسپورت هوایی در این میدان خدمات صحی را فراهم میکند.
آمریت اطلاعات و ارتباط عامه
25 اسد 1399