به سلسله برنامههای حساب دهی دولت به ملت، امروز (پنجشنبه ۲۲ حوت) رهبری سکتور ترانسپورتی ازجمله اداره هوانوردی ملکی گزارش دست آورد ها و فعالیتهای یک سال گذشته (۱۳۹۸) این اداره را به ملت ارائه کرد.
در این کنفرانس که در مرکز اطلاعات و رسانههای حکومت برگزارشده بود؛ محمد یما شمس سرپرست وزارت ترانسپورت، داکتر محمدقاسم وفایی زاده رئیس عمومی اداره هوانوردی ملکی، انجنیر عبدالباری صدیقی معاون تخنیکی اداره خط آهن، خان محمد شنواری وارسی کننده اداره ملی ترافیک، احمد جاوید همدرد معاون مالی و اداری اداره ملی سرکها و شهریار مومند رئیس مالی و اداری اداره ترانسپورت جاده حضور داشتند.
در آغاز کنفرانس، محمد یما شمس سرپرست وزارت ترانسپورت، بهصورت کلی در مورد مهمترین و بزرگترین دست آورد ها و فعالیتهای وزارت ترانسپورت صحبت کرد. سپس داکتر محمدقاسم وفایی زاده، رئیس عمومی اداره هوانوردی ملکی گزارش دست آورد ها و فعالیتهای یک سال گذشته (۱۳۹۸) این اداره را به ملت ارائه کرد.

دست آورد های اداره هوانوردی ملکی
داکتر محمدقاسم وفایی زاده رئیس عمومی اداره هوانوردی ملکی در این کنفرانس در مورد برنامهها، دست آورد ها و مشکلات سکتور هوانوردی ملکی بهتفصیل صحبت کرد. داکتر محمدقاسم وفایی زاده دست آورد های اداره هوانوردی ملکی را از افزایش پروازهای عبوری از فضای افغانستان آغاز کرد و گفت، در سال ۲۰۱۹ بیشتر از ۹۰ هزار پرواز عبوری از فضای افغانستان صورت گرفته است که با ایجاد شدن مسیر جدید غرب – شرق، پروازهای عبوری عملاً افزایشیافته و این مسیر روی تقویت ظرفیت فضای افغانستان برای پروازهای عبوری نقش اساسی داشته و فاصله پروازها میان شرق و غرب آسیا را کوتاه ساخته و روی افزایش پروازهای عبوری از فضای کشور و عواید این اداره تأثیر به سزایی داشته است. رئیس عمومی اداره هوانوردی ملکی گفت، به دلیل بهتر شدن سطح خدمات این اداره، سر از ماه جولای ۲۰۲۰، فیس پروازهای عبوری از ۷۰۰ دالر به ۹۵۰ دالر افزایش مییابد. وی افزود، اداره هوانوردی ملکی در یک سال گذشته (۱۳۹۸) با توجه به مسدود بودن فضای پاکستان به روی پروازهای عبوری که مبلغ 2.5 میلیارد افغانی از این بابت طی مدت 144 روز، به عواید این اداره خساره وارد گردیده است، با آنهم این اداره طی سال مالی 1398 مبلغ به بیش از 7.2 میلیارد افغانی عواید جمعآوری نموده و بیش از ۹۵ فیصد بودجهاش را به مصرف رسانده است.
رئیس عمومی اداره هوانوردی ملکی در بخش دیگر از صحبتهایش در مورد پروژههای زیر بنایی اشاره نموده و گفت، اداره هوانوردی ملکی در سال مالی ۱۳۹۸، به گونه مجموعی ۱۵ پروژه انکشافی را تطبیق نموده که در تطبیق این پروژه ۱۲۴۰۰ شغل بهصورت مستقیم و غیرمستقیم در سکتور هوانوردی ملکی ایجاد گردید. داکتر محمدقاسم وفایی زاده در ادامه صحبتهایش به میزان افزایش خدمات در میادین هوایی کشور پرداخته افزود که دریک سال گذشته بیش از ۳.۲ میلیون مسافر از میادین هوایی کشور مسافرت کردهاند. وی افزود، برنامه اداره هوانوردی ملکی این است که ظرفیتها در میادین هوایی بینالمللی کشور افزایشیافته و این مسئله هم نیازمند توسعه ترمینالها و سایر تأسیسات میادین هوایی است و هم ازنظر منابع انسانی نیاز بهوقت و سرمایهگذاری بیشتر دارد.
رئیس عمومی اداره هوانوردی ملکی در مورد بهبود مصونیت شرکتهای هوایی اشاره نموده و گفت، اداره هوانوردی ملکی همواره تلاش ورزیده است تا سطح توان مصونیتی شرکتهای هوایی را بهتر بسازد که درنتیجه نمره مصونیتی شرکت هوایی آریانا از ۹.۵ به 3.78 و نمره مصونیتی شرکت هوایی کام ایر از 7.6 به 1.88 کاهشیافته است که این کاهش نمایانگر بهتر شدن سطح مصونیت شرکتهای متذکره میباشد. وی افزود، شرکت هوایی آریانا پروسه اعتبار دهی دوبارهاش تکمیل گردیده و جواز اعتبار فعالیت خویش را از اداره هوانوردی ملکی اخذ نموده است. داکتر محمدقاسم وفایی زاده همچنان گفت، طرح ایجاد و احیای مجدد شرکت هوایی باختر توسط اداره هوانوردی ملکی ترتیب و توسط رئیسجمهور کشور مورد تأیید قرارگرفته که کار ایجاد این شرکت تاکنون بیش از ۷۰ فیصد پیشرفت داشته و مراحل باقیمانده آن در مطابقت با استانداردهای سازمان بینالمللی هوانوردی ملکی بهزودی تکمیل میگردد. وی گفت، در حال حاضر سیستم WAM ADS-B برای اولین بار از پروسیجر به رادار سرویلانس در افغانستان فعال بوده و برای ارائه خدمات کنترول ترافیک مبتنی بر نظارت مورد استفاده قرار دارد. با آغاز فعالیت سیستم رادار جدید، قابلیت کنترول حریم فضایی کشور از نقطه صفری الی ۴۵۰۰۰ فت افزایش مییابد.
رئیس عمومی اداره هوانوردی ملکی، در ادامه سخنانش در مورد سپری نمودن موفقانه مرحله اول تفتیش ایکاو اشاره نموده و گفت، این تفتیش بهصورت غیرحضوری در ماه سپتامبر سال ۲۰۱۹ برای اولین بار صورت گرفت و نتیجهشان بعد از مدت ۹۰ روز، به این اداره ارسال خواهد گردید. وی افزود اداره هوانوردی ملکی به خاطر معیاری سازی و تقویت سیستم مصونیت هوانوردی ملکی و سپری نمودن موفقانه تفتیش ایکاو، ۱۰ تن مفتش مصونیت را استخدام نموده است و همچنین در سال مالی ۱۳۹۸ موافقتنامهی را با پنج نهاد دولتی مانند وزارت دفاع، داخله، صحت عامه، حوادث و ارگانهای محل، در مورد همکاریهای تفحص و نجات امضا نمود تا در صورت بروز حادثه و یا سانحهی هوایی، نهادهای متذکره با اداره هوانوردی ملکی همکاری همهجانبه داشته باشند. داکتر محمدقاسم وفایی زاده، در بخش از صحبتهایش در مورد مبارزه با فساد اداری اشاره نموده و گفت، اداره هوانوردی ملکی طبق گزارش سالانه سکرتریت ویژه کمیته مبارزه با فساد اداری ریاست جمهوری، با تطبیق برنامههای اصلاحی برای کاهش و ریشهکن ساختن فساد اداری، بیشترین فیصدی تطبیق برنامههای پلان شده در میان ادارات و وزارتها را به دست آورده است. وی افزود، رهبری اداره هوانوردی ملکی برای ایجاد یک اداره مؤثر و کارا و اصلاحات اساسی برای ایجاد شفافیت متعهد بوده و اقدامات اساسی را در این زمینه انجام داده است. از میان 4 بینج مارک و 15 فعالیت پلان شده برای اصلاحات و شفافیت در اداره هوانوردی ملکی، 14 فعالیت آن تطبیق و تنها یک فعالیت پیشرفت محدود داشته است.
رئیس عمومی اداره هوانوردی ملکی در بخش دیگر از صحبتهایش به اصلاحات در بخش طرزالعمل ها، اسناد و مقررات اشاره نموده و گفت، اداره هوانوردی ملکی برای بهتر شدن وضعیت موجود در این اداره، این اسناد، مقرره و طرزالعمل ها را ترتیب و تدوین نموده است:
۱. ترتیب پلان استراتیژیک ۵ ساله (۲۰۱۹ -۲۰۲۳) اداره هوانوردی ملکی.
۲. ترتیب چشمانداز اقتصادی ۵ ساله (۲۰۱۹-۲۰۲۳)
۳. ترتیب طرح تأسیس شرکت هوایی باختر
۴. ترتیب طرح پلان انتقال مسئولیت میادین هوایی از نیروهای حمایت قاطع به اداره هوانوردی ملکی
۵. ترتیب چارچوب ساخت / توسعه میادین هوایی افغانستان
۶. ترتیب طرزالعمل و چکلیست مدیریت پروژهها
۷. ترتیب نقشه راه برای زیربناهای میادین هوایی داخلی و بینالمللی
۸. ترتیب مقرره بورد بررسی حادثات و سانحات هوایی
۹. تعدیل قانون هوانوردی ملکی
۱۰. ترتیب اسناد مصونیتی:
-Personnel Licensing Handbook Manual
-Personnel Procedure Manual
-Personnel Inspector Manual
-English Language Professional Training Manual
-Personnel Guidance Manual
-Personnel Licensing Manual
۱۱. خدمات جهت یابی و مکالماتی هوایی:
-CNS Inspector Handbook
-CNS Manual for Flight Check
-CNS Training Program
پلان های اداره هوانوردی ملکی
رئیس عمومی اداره هوانوردی ملکی، با اشاره به پلانهای بعدی این اداره در سال ۱۳۹۹ اشاره نموده و گفت، اداره هوانوردی ملکی در بخش زیربناها، میدان هوایی جدید در ولایت دایکندی، میدان هوایی ولایت تخار، میدان هوایی ولایت ننگرهار و میدان هوایی ولایت لوگر را احداث مینمایند. وی افزود، در سال جدید، یک مرکز امنیتی به ارزش ۴۰ میلیون دالر در میدان هوایی بینالمللی حامد کرزی ایجاد میگردد و همچنین میدان هوایی بینالمللی هرات توسعه مییابد و کار معیاری سازیشان شروع میشود؛ و همچنین عقد قرارداد آغاز کار چهار پروژه بزرگ ppp به ارزش بیش از ۵۰۰ میلیون دالر در دستور کار است.
رئیس عمومی اداره هوانوردی ملکی تصریح کرد که در بخش سیستم ایرناویگیشن؛ آغاز نصب سیستم رادار های مستقل، نوسازی سیستم کمونیکیشن نیز در دستور کار این اداره قرار دارد و این اداره فاصله پروازها را از ۵۰ نوتیکل مایل به ۳۰ نوتیکل مایل کاهش میدهد.
همچنان به گفته ایشان، در بخش معیاری سازی؛ سرتیفیکیشن میدانهای هوایی بینالمللی کشور، تکمیل مرحله دوم تفتیش ایکاو، آموزش و سرتیفیکیشن کارمندان مسلکی و تخنیکی، تقویت شرکتهای هوایی و معیاری سازی سیستم هواشناسی از دیگر پلانهای است که در دستور کار این اداره قرار دارد. گفتنی است که در پایان این کنفرانس، رهبری سکتور ترانسپورتی به سؤالات خبرنگاران در رابطه به دست آورد ها، مشکلات و برنامههای بعدیشان معلومات مفصل ارائه کردند.
آمریت اطلاعات و ارتباط عامه
۲۲ حوت ۱۳۹۸